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RE: Comments to Preliminary Draft of
Proposed Amendments to the
Federal Rules of. Practice and
Procedure

Dear Mr. McCabe: .

This letter is in response to your memorandum dated August 26,
2003, to the Members of the American Coliege of Trial Lawyers
regarding the Preliminary Draft of Proposed Amendments to the
Federal Rules of Practice and Procedure.

I have been a fellow of the American College of Trial Lawyers
since 1997 and have been active in civil federal practice in the
Commonwealth of Puerto Rico since 1976. I have also been a
lecturer at the University of Puerto Rico School of Law as well as
the Interamerican University School of Law, teaching a seminar on
discovery matters. Following are my comments to the Proposed
Amendment to Rule 45 (Subpoena) requiring that a deposition
subpoena state the manner for recording the deposition testimony.

Pursuant to FRCP 29, unless otherwise directed by the court,
the parties may enter into any stipulation regarding discovery
procedures, including the manner in which depositions may be taken.
Rule 30(d) (2) provides that the party taking the deposition shall
state in the Notice the method by which the testimony shall be
recorded. Under Subdivision (3) any party may designate another
method to record the deponent’s testimony in addition to the method
specified by the person taking the deposition, with prior notice to
the deponent and other parties.
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Accordingly, since the method in which the testimony shall be
recorded must be stated in the Notice of Taking Deposition, which
is served upon all parties, there should be no need to include such
a statement in the deposition subpoena properly, as long as the
Notice of Taken Deposition is served upon the non-party deponent.
This is generally done as a matter of practice as well as when the
deposition requires the production of documents or other matters.
Requiring that the Notice of the deposition be also served upon the
non-party deponent would eliminate the need to amend Rule 45.

On the other hand, there may be situations where, for whatever
unanticipated reason, it may be necessary to change the method of
recording the testimony without the time to give adequate notice in
advance to the non-party deponent. Requiring that the deposition
subpoena include the method of recording may create more problems
than necessary and may in certain cases prevent the taking of the
deposition if the non-party deponent objects to the change in the
method of recording. A non-party deponent may always object to the
method at the deposition properly and if an agreement is not
reached, the matter can be taken up with the court for resolution.

Regpectfully submitted.
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