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Committee on Codes of Conduct 
Advisory Opinion No. 67 

Attendance at Independent Educational Seminars 

The Committee often receives inquiries as to whether judges may attend 
seminars and similar educational programs organized, sponsored, or funded by entities 
other than the federal judiciary and have the expenses of attendance paid or 
reimbursed by such entities.  As discussed below, judges may ordinarily accept such 
invitations to independent educational seminars, except when particular circumstances 
make it inadvisable.1   However, judges must comply with the requirements of the 
Judicial Conference Policy on Judges’ Attendance at Privately Funded Educational 
Programs (available at 
http://www.uscourts.gov/RulesAndPolicies/PrivateSeminarDisclosure.aspx) and the 
annual financial disclosure requirements for judges under the Ethics in Government Act, 
5 U.S.C. app. §§ 101-111. 

The education of judges in various academic and law-related disciplines serves 
the public interest.  That a lecture or seminar may emphasize a particular viewpoint or 
school of thought does not necessarily preclude a judge from attending.  Judges are 
continually exposed to competing views and arguments and are trained to consider and 
analyze them.  Yet, notwithstanding the general principle that judges may attend 
independent seminars and accept the provision of or reimbursement for expenses, 
there are instances in which attendance at such seminars would be inconsistent with 
the Code of Conduct for United States Judges.  It is consequently essential for judges to 
assess each invitation on a case-by-case basis.

 Canon 4 of the Code of Conduct for United States Judges permits judges to 
engage in a wide range of outside activities, both law-related and non-law-related. 
Under Canon 4 and its Commentary, judges are  encouraged to take part in law-related 
activities. The Commentary to Canon  4 observes, “[c]omplete separation of a judge 
from extrajudicial activities is neither possible nor wise; a judge should not become 
isolated from the society in which the judge lives.”  Judges who engage in extrajudicial 
activities are expected to conform their conduct to the standards set forth in Canon 4, 
which advises judges to ensure that their activities “do not detract from the dignity of 
judicial office, interfere with the performance of  the judge’s official duties, reflect 
adversely on the judge’s impartiality, [or] lead to frequent disqualification. . . .” 
Consistent with these standards, judges are permitted to speak, write, lecture, teach, 
and participate in other extrajudicial activities concerning legal and non-legal subjects. 

Participation in outside activities must also be consistent with Canons 2A and 
3C(1). Canon 2A applies to judges’ personal as well as professional conduct, and 
advises judges to “act at all times in a manner that promotes public confidence in the 
integrity and impartiality of the judiciary”; judges therefore should not attend seminars 
sponsored by organizations with which the judge may not properly be associated (such 
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as organizations referred to in Canon 2C).  Canon 3C(1) advises judges to recuse from 
any proceedings in which their impartiality might reasonably be questioned.  In 
determining whether to attend and accept benefits associated with a particular seminar, 
a judge should be guided by Canon 2 and should consider any consequent recusal 
obligation under Canon 3C(1).  In doing so, judges should keep in mind their obligation 
to conduct themselves in a manner that minimizes the occasion for recusal. 

Payment of tuition and expenses involved in attendance at an independent 
seminar constitutes a gift within the meaning of the Code of Conduct and ethics 
regulations.  Canon 4D(4) permits a judge to accept a gift as permitted by the Judicial 
Conference Gift Regulations.  Under section 5(a) of the Gift Regulations,  judicial 
officers may accept gifts as long as they are not from someone seeking official action 
from or doing business with the court or other entity served by the judicial officer or 
employee, or from any other person or whose interests may be substantially affected by 
the performance or nonperformance of official duties.  Gifts offered by such interested 
persons may be accepted only in narrowly-defined circumstances.  In particular, 
section 5(b)(3) of the Gift Regulations permits a judicial officer or employee to accept a 
gift consisting of “an invitation and travel expenses, including the cost of transportation, 
lodging, and meals for the judicial officer or employee and a family member to attend a 
bar-related function, an educational activity, or an activity devoted to the improvement of 
the law, the legal system, or the administration of justice.”  Judges who accept such 
benefits should be mindful of their financial disclosure obligations. 

A variety of factors may affect the propriety of a judge’s attendance at an 
independent seminar.  These include: 

(1) the identity of the seminar sponsor, for example: 

(a) whether the sponsor is an accredited institution of higher learning or a bar 
association, which are recognized and customary providers of educational 
programs; sponsorship by such a provider usually raises fewer concerns than 
sponsorship by other entities; 

(b) whether the sponsor is a business corporation, law firm, attorney, other 
for-profit entity or a non-profit organization not described above; invitations by 
such a provider should be carefully examined by the invited judge; 

(2) the nature and source of seminar funding, for example: 

(a) whether there are numerous contributors to seminar funding, none of which 
contributes a substantial portion of the cost; when no single entity contributes 
more than a small proportion of a seminar’s cost, there is little reason for concern 
about the identity of individual contributors as the resulting benefits are too minor 
and attenuated to create ethical concerns; 
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(b) whether an entity other than the sponsor is a source of substantial funding of 
the seminar; factors applicable to seminar sponsors also apply to such 
contributors; 

(c) whether the seminar is funded by contributions earmarked for specific 
seminar programs, or by general contributions to the sponsoring entity; in the 
latter situation, the benefits being provided are attributable to the sponsor and not 
to underlying contributors; 

(3) whether a sponsor or a source of substantial funding of the seminar is currently 
involved as a party or attorney in litigation before the judge or is likely to be so involved; 

(4) the subject matter of the seminar, including: 

(a) whether the topics covered in the seminar are likely to be in some manner 
related to the subject matter of litigation before the judge in which the sponsor or 
source of substantial funding is involved as a party or attorney; for example, it 
would be improper for a judge to attend a seminar if the sponsor or source of 
substantial funding for the seminar is a litigant before the judge and the topics 
covered in the seminar are directly related to the subject matter of the litigation; 

(b) whether contributors to seminar funding control the curriculum, faculty, or 
invitation list; 

(5) the nature of expenses paid or reimbursed: 

(a) whether the expenses are reasonable in amount; 

(b) whether the seminar is primarily educational and not recreational in nature; 
and 

(6) whether the seminar provider makes public disclosure about the sources of seminar 
funding and curriculum; public disclosure by the seminar provider will ordinarily obviate 
the need for further inquiry. 

Factors other than those set forth above may be relevant in particular cases.  A 
judge’s determination whether to attend the seminar should be made considering the 
totality of the circumstances.  If, in light of all the relevant factors, the judge concludes 
that there is a reasonable question concerning the propriety of attendance, the judge 
should not attend the seminar. 

If there is insufficient information for the judge to decide whether to attend, the 
judge should decline the invitation or take reasonable steps to obtain additional 
information.  Information about the seminar sponsor, subject matter, and curriculum will 
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typically be apparent from the invitation and materials.  Information about the nature and 
source of seminar funding may not be available unless it is requested from the sponsor. 

If the necessary additional information is not available, whether through public 
disclosure, disclosure from the sponsor upon inquiry, or other sources, the judge should 
not attend the seminar.  If the information obtained by the judge does not resolve the 
question concerning the propriety of attendance, the judge should not attend.  To the 
extent the judge obtains additional information from the sponsor of the seminar, the 
judge should make clear that the information is not confidential and that the judge may 
make the information public. 

Note for Advisory Opinion No. 67 

1 This opinion does not address reimbursement of expenses for judges’ 
participation in seminars or other programs as speakers or panelists. 
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